Activiteitenkalender 2020

 

Donderdag 30 januari: Gedichtendag

Via de scholen, bibliotheek, gemeentediensten en enkele winkels worden gratis posters met het gedichtVoor ‘t kantkussen” van René De Clercq verspreid.

José Vandenbroucke neemt ons om 20.00 uur in de bib mee op een bewogen tijdreis in de poëzie, met een selectie van zijn meest geliefde gedichten, van de middeleeuwen tot heden. Naast een aantal illustere onbekende poëten zullen ongetwijfeld ook René De Clercq, Luuk Gruwez en Peter Holvoet-Hanssen de revue passeren.

 

Vrijdag 28 februari: 28ste Vlaamse Zangavond om 19.30 uur in OC d’Iefte

Onder leiding van Egied Vandommele zingen wij samen mooie Vlaamse liederen. De samenzang wordt begeleid door een gelegenheidsorkest en ondersteund door enkele koren.  Toegang + zangboekje + drankje: 5 €. Iedereen welkom. Breng vrienden en familie mee!

 

Dinsdag 10 maart: 18de Nacht van de Geschiedenis om 20 uur in OC d’Iefte

Digitale projectie op groot scherm van de film over het reilen en zeilen van “Deerlijk en Sint Louis in 1969”. Organisatie: Davidsfonds i.s.m. de Heemkring Dorp en Toren en het René De Clercqgenootschap.

 

Zaterdag 25 april Erfgoeddag met als thema “De Nacht

Deerlijk op sterrenjacht! In Deerlijk wordt het nooit meer écht donker. We trekken richting bos, op zoek naar zeldzame lichtpuntjes. Organisatie: Heemkring Dorp en Toren, René De Clercqgenootschap en Werkgroep Erfgoed.

 

Van zondag 26 april t.e.m. zondag 25 oktober is het museum elke zondag gratis open

Niet alleen elke zondag van 14.30 uur tot 18.00 uur, maar ook elke dag kunt u, na afspraak, het museum bezoeken. U beleeft met een gids-verteller een hele brok boeiende geschiedenis.  In dat huisje, gebouwd in 1790, gaat u 100 jaar en meer terug in de tijd. Naar een periode zonder elektriciteit of modern comfort. U gelooft uw eigen ogen niet of denkt vol nostalgie aan uw prille kinderjaren.

 

Vrijdag 12 juni: René De Clercqherdenking om 19 uur aan zijn graf

Elk jaar, op De Clercqs sterfdag, 12 juni (1932) organiseert Ic Dien, i.s.m. het René De Clercqgenootschap, een plechtigheid aan Renés graf. Een gelegenheidsspreker houdt een toespraak gevolgd door voordracht, samenzang en bloemenhulde.

 

Zondag 21 juni: Midzomermarkt

Een jaarlijks terugkerend volksfeest in het centrum van Deerlijk. Het museum wordt opnieuw wat het was bij de geboorte van René De Clercq: Estaminet Het Damberd. In het unieke kader van de herberg, gebouwd in 1790, kan je proeven van onze zelfgebakken taart, streekbier van het vat, accordeonmuziek, straatmuzikanten, muziek en zang op 75 toeren.

 

Van zondag 28 juni t.e.m. zondag 25 oktober: elke zondagnamiddag boekenmarkt In het museum kunt u voor een prikje zeldzame mooie boeken, strips, lp’s, video’s, … kopen.

 

Zondag 13 september: Open Monumentendag tussen 10.00 uur en 18.00 uur: museum open.

 

Raadpleeg regelmatig deze actueel gehouden activiteitenkalender.Onze jaarlijkse activiteiten voor kinderen 

 

Vrijdag 10 juli: Vlaanderen Feest

In samenwerking met het Elfjulicomité en de Deerlijkse speelpleinwerking krijgen kinderen van de leeftijdsgroep 3de en 4de leerjaar duiding over de Vlaamse Feestdag en gaan ze op stap met de Heren van Deerlijk.

In september - oktober: vertelwandeling voor de vierde leerjaren

We behandelen de plaatselijke geschiedenis: kerk en retabel, Deerlijks drie Groten, stand-beelden,

René De Clercqmuseum, merkwaardige gebouwen

In november: verteltheater voor de derde kleuterklasjes

Bijna elke schooldag in november spelen wij in het museum voor de derde kleuterklasjes het verteltheater “Hoe leefden onze (over)grootouders?” 

Dit doen we voor alle scholen uit de regio en met succes. Ieder jaar komen meer dan 30 kleuterklassen kijken en luisteren naar de vertellingen van opa, oma, tante en nonkel.