ACTIVITEITENKALENDER 2019

Donderdag 31 januari: Gedichtendag

In de scholen, bibliotheek, gemeentediensten en enkele winkels worden gratis posters met het gedicht “In het grote bed” van René De Clercq verspreid.

Nog in het kader van de gedichtenweek:

Zondag 20 januari om 10 uur, Zaal OC Molenheem te Heule - genaamd: Toast Literair.

Maandag 21 januari om 14 uur, GC De Stringe te Vichte, in samenwerking met Seniorenraad Anzegem.

Heropvoeringen voorleesuurtje De Vlasgaard, een landelijk tafereel in verzen van René De Clercq bewerkt door Jan Dhaluin.

Donderdag 31 januari om 19 uur een verteluurtje in de Deerlijkse bibliotheek.

Drie kleine speelse sterrenbeelden van Leen Lefebre, Heer Halewijn, vertaald uit het Frans door Stijn Streuvels en Halewijns Straf van René De Clercq.

Vrijdag 22 februari: 27ste Vlaamse Zangavond om 20 uur in O.C. d’Iefte

Onder leiding van Egied Vandommele zingen wij samen mooie Vlaamse liederen. De samenzang wordt begeleid door een gelegenheidsorkest en ondersteund door drie koren. Toegang + zangboekje + drankje: 5 €. Iedereen welkom. Breng vrienden en familie mee!

Dinsdag 19 maart: 16de Nacht van de Geschiedenis om 20 uur in O.C. d’Iefte

Digitale projectie van oude filmpjes op groot scherm over het reilen en zeilen van de gemeente. Organisatie: Davidsfonds i.s.m. de Heemkring Dorp en Toren en het René De Clercqgenootschap.

Op zondag 28 april trekt Erfgoeddag de ambachtelijke kaart met als thema:

“Hoe maakt u het?”

In dit jaarlijks terugkerend toonmoment van de erfgoedsector staan in de komende editie onder meer oude beroepen centraal en de manier waarop ambachtslieden blijvend aandacht hebben voor erfgoed en hoe zij hun vak koesteren en doorgeven.

Deerlijk in de tijd van toen met demonstraties van houtdraaien, klompenmaken, koorddraaien, handweven, zadels maken, smeden, glas-in-loodramen, houtsculpturen, spinnen, keramiek, ... vinden plaats, van 10 uur tot 18 uur, op de hoeve van Luk Dejager, Heestertstraat 71, Sint-Lodewijk Deerlijk.

Organisatie: Heemkring Dorp en Toren, René De Clercqgenootschap en Werkgroep Erfgoed.

Van zondag 28 april tot zondag 27 oktober is het museum elke zondag gratis open

Niet alleen elke zondag van 14.30 tot 18 uur, maar ook elke dag kunt u, na afspraak, het museum bezoeken (tel. 056/72.86.70 of dhaluin.dekeyser@telenet.be). U beleeft met een gids-verteller een hele brok boeiende geschiedenis. In dat huis, gebouwd in 1790, gaat u 200 jaar terug in de tijd. Naar een tijd zonder elektriciteit of modern comfort. U gelooft uw eigen ogen niet of denkt vol nostalgie aan uw prille kinderjaren.

Woensdag 12 juni: René De Clercqherdenking om 19 uur aan zijn graf

Elk jaar, op De Clercqs sterfdag van 12 juni (1932) organiseert IC Dien, i.s.m. het René De Clercqgenootschap, een plechtigheid aan Renés graf. Hendrik Defoort, collectiebeheerder (universiteitsbibliothecaris) van UGent, houdt de gelegenheidstoespraak gevolgd door voordracht, samenzang en bloemenhulde.

 

Zondag 23 juni: Midzomermarkt

Een jaarlijks terugkerend volksfeest in het centrum van Deerlijk. Het museum wordt opnieuw wat het was bij de geboorte van René De Clercq: estaminet Het Damberd. In het unieke kader van de herberg, gebouwd in 1790, kan je proeven van onze zelfgebakken taart, streekbier van het vat, accordeonmuziek, straatmuzikanten, muziek en zang op 75 toeren.

Van 30 juni tot 20 oktober: elke zondagnamiddag boekenmarkt in het museum

U kunt er voor een prikje zeldzame mooie boeken kopen.

Augustus: Kunstzomer Leiestreek

Elk jaar stellen de meest beloftevolle kunstenaars uit de Leiestreek hun werk gratis tentoon.

8 september: Open Monumentendag  tussen 10.00 uur en 18.00 uur

        

 

Onze activiteiten voor kinderen

11 juli: Vlaanderen Feest

In samenwerking met het elf julicomité en de Deerlijkse speelpleinwerking voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar een Guldensporenspel en duiding over de Vlaamse Feestdag.

In oktober: vertelwandeling voor de vierde leerjaren

We behandelen de plaatselijke geschiedenis: kerk en retabel, Deerlijks drie Groten, standbeelden, René De Clercqmuseum, merkwaardige gebouwen, …

In november: verteltheater voor de derde kleuterklasjes

Bijna elke schooldag in november spelen wij in het museum voor de kleuters van de derde kleuterklasjes het verteltheater: Hoe leefden onze (over)grootouders?

Dit doen we voor alle scholen van de regio en met succes. Ieder jaar komen meer dan 30 kleuterklassen kijken en luisteren naar de vertellingen van opa, oma, tante en nonkel.